top of page
Info om marsvin

Opdateret 01-01-2024

button-large.png

Daglig Kost

Marsvin skal have en varieret kost, som består af 80% hø, 15% grøntsager og 5% tørfoder.

​

Hø er den primære og vigtigste del af marsvinets foder og de skal altid have adgang til hø, da det er med til at slibe deres tænder. De kan dog ikke nøjes med kun at spise hø, da der ikke er de vitaminer og mineraler i hø, som de har brug for, så derfor skal man supplere op med grønt og tørfoder. Her i opdrættet får de hø fra landmand og jeg sørger altid for at få fat i det bedste hø til mine marsvin.

​

Grønt er som sagt også en del af deres kost. 15% af deres daglige kost skal bestå af grønt i form af grøntsager og lidt frugt. Frugt indeholder meget frugtsukker og skal derfor kun gives som en snack. I sommerhalvåret kan man evt skifte købegrønt ud med naturgrønt.

Hvis I er i tvivl om hvad for noget grønt marsvin kan tåle og ikke kan tåle, har Von den Kleintieren lavet en liste over dem her.

​

Tørfoderet er den mindste del af deres kost, men stadig en vigtig del af deres daglige kost.Tørfoderet skal være tilsat c-vitamin, da marsvinet ikke selv danner dette. Der skal ca være 800 mg C-vitamin pr kg.

Der er ofte mange, som bare køber det billige nede i supermarkedet, men det er desværre langt fra et godt foder, da det ikke indeholder de næringsstoffer de har brug for og ofte, så er det blandinger, der er tiltænkt alle slags gnavere.

Man skal derfor sikre sig at det tørfoder man bruger, er lavet specifikt til marsvin, der består af en ensartet pilleform, så marsvinene ikke sortere i maden og vælger alt det lækre.

Her i opdrættet fodre jeg med Berkel, dog findes der andre rigtig gode tørfodre.

Udover Berkel kan jeg anbefale disse tørfoder:

- Burgess Excel

- Naturligvis marsvinefoder

- Cavia Grass

- Cavia Complete

button-large.png

Marsvin og Kaniner

Der er desværre nogen, der stadig tror at man bare kan sætte kaniner og marsvin sammen. Det kan man ikke, da kaniner og marsvin ikke taler samme sprog. De har heller ikke samme kostbehov og kaniner kan i værste tilfælde brække ryggen på marsvinet ved et eventuelt spark.

button-large.png

Han eller hun?

Når folk køber marsvin, ønsker rigtig mange et bestemt køn uden egentlig at have sat sig ind i forskellen ved dem og nogen ønsker f.eks hunner, fordi de har hørt et sted at hanner lugter værre end hunnerne. Marsvin lugter generelt, hvis man ikke sørger for at få ordnet bur og ja, nogen marsvin har en stærkere duft end andre, men man skal også have nogen andre overvejelser med indenover, når man skal beslutte om man ønsker det ene eller det andet.

Det i skal overveje, før i vælger er:

- Ønsket antal af marsvin

- Formål med marsvinene

​

Hanner

Hanner kan kun gå 2 sammen i et bur, da der ellers vil kunne opstå slagsmål ved flere end 1, da der ikke vil være et naturligt hierarki. Hos hanner skal der gerne være en aldersforskel, for at opnå et bedre og mere naturligt hierarki, hvor den ældste bestemmer. I få tilfælde vil det nok godt kunne gå med 2 brødre, men jeg har bedst erfaring med at sætte en voksen han sammen med en unge imellem 4-8 uger. 

Hanner fungere utrolig godt som kæledyr, da de generelt er mere udadvendte og søger menneskers selskab mere end f.eks hunnerne gør. 

​

Hunner

Hunner kan gå sammen i større flokke, dog anbefales det at have en kastrat i flokken, hvis man har mere end 2-3 hunner. Kastraten vil holde styr på damerne, når der kommer pigefnidder, især i brunstperioderne. Hunnerne kan man sætte sammen uanset alder, dog kan det stadig ske at 2 hunner ikke kan sammen, hvis de ikke har kemi.

Hunner søger typisk mest andre marsvin, frem for mennesker. De kan dog sagtens søge kontakten hos mennesker, det er bare ikke lige så hyppigt, som ved hannerne.

​

Hvad skal man så vælge?

Afhængig af hvad i ønsker, så kan begge køn være det rigtige for jer. Det handler alt sammen om, hvad i ønsker at have i familien og hvad der er vigtigt for jer. 

Marsvin bur

En tommelfingerregel er at 2 marsvin skal have et bur på mindst 120 cm x 60 cm, men jo større jo bedre. Især for hanner, vil mere plads være godt, for at undgå uenigheder. 

​

Vejledning til minimum størrelse:

  • 2 marsvin: 120×60 cm.

  • 3 marsvin: 150×60 cm.

  • 4 marsvin: 200×60 cm.

  • 5 marsvin: 250×60 cm.

  • 6 marsvin: 300×60 cm.

​

​Udover burstørrelsen, er det vigtigt at marsvinene har nogen huler. En huskeregel er at der som minimum skal være 1 hus pr marsvin, så marsvinet altid har et sted at gemme sig. Marsvin er byttedyr og føler sig mest tryg ved at kunne gemme sig.

Det anbefales altid at vælge huse med 2 udgange, så man undgår at et marsvin kan blive fanget og ikke kan komme ud pga et andet marsvin.

Her i opdrættet er jeg rigtig glad for at bruge hængekøjer og marsvinene bruger dem flittigt, både ved at ligge under og ovenpå køjen.

​

Der er mange forskellige typer bure. Der er både de klassiske tremmebure, som de fleste køber, men der er også en del, der vælger at bygge deres eget bur og bruger det som et møbel og et marsvinebur i ét, hvis de f.eks ikke synes at et tremmebur er det pæneste at have og stå i stuen.

Mange vælger også at købe det der hedder et alubur. Det er et åbent bur og utrolig populært. Det er nemt at gøre rent og vejer heller ikke særlig meget, hvis man evt skal flytte på det. Det er et af det dyrere løsninger til bur, men også pengene værd. Nogengange kan man være heldig at nogen sælger det brugt.

Marsvin udenfor

Marsvin danner ikke underuld, som andre dyr gør og derfor kan de ikke tåle at gå udenfor året rundt, med det danske vejr vi har herhjemme. Der skal minimum være 10 grader, hvilket der aldrig er året rundt her i Danmark. De 10 grader er minimum for overlevelse, men de har det bedst med minimum 15 grader.

Marsvin er meget følsomme overfor kulde og træk og kan hurtigt få lungebetændelse, der kan ende i dødsfald, hvis det ikke bliver opdaget i tide.

I sommerperioden vil de kunne komme ud på græs, når solen er fremme og der er en god temperatur. Som regel siger man, at hvis man kan sidde ude på græsset uden at blive kold, så er det okay at sætte marsvinene ud.

Eventuelt kan man have marsvinene gående ude i et isoleret og opvarmet skur, dog vil de ikke blive lige så tamme, som hvis 

Genbrugsmarsvin eller unge?

I mange tilfælde vælger de fleste måske at købe en unge, frem for et ældre marsvin, fordi de gerne vil være med fra start og se marsvinet vokse op fra lille af. Andre vælger at købe et ældre marsvin, men er der forskel på om du køber unger eller voksne?

Når ungerne bliver taget fra moren når de rammer 4 uger (og vejer 300g), er de som regel ikke 100% tamme. De er hurtige og der er tit ret meget fart over feltet, og det er ikke altid at de har lyst til at sidde stille hos en - temperamentet spiller selvfølgelig en rolle her, for man kan selvfølgelig godt finde unger, der er mere rolige end andre. Men for de fleste af mine egne unger, så har der tit været fart over feltet.

Når de bliver ældre derimod (ca 1 år og op efter), så er de faldet lidt mere til ro og er som regel lidt hyggeligere at sidde med for f.eks børn. Der er også ofte (lige så ofte, som med unger) voksne og ældre marsvin, der søger efter nye hjem - også på internaterne rundt omkring i landet. Ofte er der også opdrættere, der har pensionerede avlsdyr, som søger nye hjem.

ewanue@outlook.dk

​

tlf. 25 78 80 10

​

4293, Dianalund

  • Facebook

Ewanue's Opdræt

© 2022 Ewanue's Opdræt
bottom of page